← Vaata kõiki postitusi

turundus

Mis on affiliate marketing?

Ian Leman

Mis on affiliate marketing ning kuidas see toimib?

Affiliate marketing on veebiturunduse liik, mille puhul ettevõte premeerib sidusettevõtet iga kliendi või müügi eest, mis on tulnud sidusettevõtte turundustegevuse kaudu. Teisisõnu reklaamib sidusettevõte oma vaatajaskonnale ettevõtte tooteid või teenuseid ja kui keegi sooritab ostu sidusettevõtte lingi kaudu, teenib sidusettevõte müügi eest komisjonitasu.

Affiliate turundus on tulemuspõhine turundusstrateegia, mis võimaldab ettevõtetel laiendada oma haaret ja suurendada müüki partnerluse kaudu üksikisikute või mitmete ettevõtetega. Seda tüüpi turundust kasutavad sageli igas suuruses ettevõtted alates väikestest alustavatest ettevõtetest kuni suurte korporatsioonideni, et suunata liiklust ja müüki oma veebilehele.

Sidusettevõtte turundusprotsess hõlmab tavaliselt nelja osapoolt: kaupmees (toodet või teenust müüv ettevõte), sidusettevõte (toodet reklaamiv isik), klient (toote ostja) ja sidusettevõtete võrgustik (platvorm, mis ühendab kaupmehi ja sidusettevõtteid).

Kuidas affiliate marketing töötab?

Selline strateegia hõlmab kolme peamist osapoolt: kaupmees või ettevõte, kes müüb toodet või teenust, sidusettevõte, kes reklaamib toodet või teenust ja klient, kes sooritab ostu sidusettevõtte ainulaadse lingi kaudu.

Kaupmees loob strateegia ja annab sidusettevõtetele ainulaadse lingi, mida nad saavad kasutada originaaltoodete või-teenuste reklaamimiseks. Seejärel reklaamib sidusettevõte kaupmehe tooteid või teenuseid erinevate turunduskanalite kaudu, nagu sotsiaalmeedia, meiliturundus, sisuturundus või tasuline reklaam.

Kui klient klõpsab sidusettevõtte kanalil oleval kaupmehe lingil ja sooritab ostu, teenib sidusettevõte müügilt komisjonitasu. Komisjonitasu erineb olenevalt ettevõttest ja müüdavast tootest või teenusest. Mõned pakuvad kindlat summat vahendustasu, teised aga protsendimäära müügist. Komisjonitasu struktuur võib olenevalt programmist erineda, kuid tavaliselt jääb see vahemikku 5–30% müügihinnast. Mõned kaupmehed võivad pakkuda ka tulemuspõhiseid stiimuleid, näiteks boonuseid teatud müügi verstapostide saavutamise eest.

Sidusettevõtte turundust saab teha erinevate kanalite kaudu, sotsiaalmeedia, ajaveebid, meiliturundus ja otsingumootoriturundus. Affiliate ettevõtted võivad toodete reklaamimiseks kasutada ka erinevaid taktikaid, näiteks kirjutada arvustusi, koostada õpetusi või pakkuda eksklusiivseid pakkumisi ja allahindlusi. Kui ettevõte kasutab sotsiaalmeedia mõjuisikuid oma toodete kohta sisu loomiseks, siis ka see on affiliate marketing ning sisuloojad sageli annavad oma jälgijatele isikliku lingi, mille kaudu tooteid või teenuseid osta. Selline turundusstrateegia on üha populaarsem ettevõtete seas ning näiteid, kuidas seda tehakse leiab internetist palju. 

Miks on affiliate marketing populaarne?

Sidusturundusest on saanud ettevõtete jaoks populaarne turundusstrateegia, kuna see võimaldab jõuda laiema publikuni, ilma et nad peaksid investeerima kallitesse reklaamikampaaniatesse. Selle asemel võib teha koostööd affiliate ettevõtetega, kellel on juba jälgijaid, ja reklaamida oma tooteid või teenuseid vaatajaskonnale, kes on sinu segmendis. Sidusettevõtte turundus on ka kulutõhus turundusstrateegia, kuna kaupmehed maksavad sidusettevõtetele ainult siis, kui müük on toimunud. See tähendab, et ettemaks puudub ja nad maksavad ainult tulemuste eest. Vahendaja ettevõtete jaoks on affiliate turundus atraktiivne võimalus, kuna see võimaldab neil teenida raha, reklaamides tooteid või teenuseid, millesse nad usuvad. Nad saavad valida just neid tooteid, mis on nende vaatajaskonna jaoks asjakohased, ning reklaamida neid viisil, mis tundub autentne ja ehe.

Sidusettevõtte turundus on ka paindlik ja skaleeritav ärimudel. Sidusettevõtted saavad töötada kõikjal maailmas ja nende reklaamitavate toodete või teenuste arv ei ole piiratud. Vaatajaskonna kasvades saavad nad oma tulusid suurendada, reklaamides rohkem erinevaid tooteid.

Affiliate marketing eelised

Sidusettevõtte turunduse kasutamisel oma põhilise turundusstrateegiana on mitmeid eeliseid:

  • Suurenenud müük: sidusettevõtte turundus võib aidata ettevõtetel jõuda laiema vaatajaskonnani ja suurendada müüki.
  • Tasuv: sidusettevõtete turundus on kulutõhus turundusstrateegia, kuna kaupmehed maksavad sidusettevõtetele ainult siis, kui nad müüvad. Suur osa kaupmehi ütles, et nad  teenivad 5–20% oma aastasest tulust sidusettevõtte turundusest.
  • Bränditeadlikkus: sidusettevõtte turundus võib aidata ettevõtetel bränditeadlikkust suurendada, jõudes uute sihtrühmadeni.
  • Skaleeritav: sidusettevõtte turundus on skaleeritav ärimudel, mis võimaldab sidusettevõtetel reklaamida nii palju tooteid või teenuseid, kui nad soovivad ning samuti on müüki väga lihtne seostada otsese turundusega ja hoida numbritel silm peal.
  • Autentne turundus: sidusettevõtete turundus võimaldab sidusettevõtetel reklaamida tooteid või teenuseid, millesse nad usuvad ja mida nad saavad autentsel viisil reklaamida.
  • Suhete loomine: Affiliate marketing turundus võib aidata ettevõtetel suhestuda oma sidusettevõtetega ja luua pikaajalisi partnerlussuhteid.

Loe veel turundusest ja erinevatest strateegiatest meie blogist

Contact hero vector union img

Kontakt

Loome kvaliteetseid veebilehti ning pakume digturunduse täislahendust keskendudes SEO, tasulise reklaami ja e-maili turundusele. Võta meiega ühendust meili teel või

broneeri tasuta 30-minutiline kõne
Grupp

WebTailor on osa DevTailor Groupist, mis arendab mobiilirakendusi, veebirakendusi ja riistvaraprojekte.

Kontakt

Turundus ja müük

ian@webtailor.ee

Make It Bit OÜ

Registrikood

16532093

KMKR nr

EE102519693

Aadress

Valukoja 8/2

Öpiku maja, D

11415 Tallinn

Estonia