← Vaata kõiki postitusi

turundus

E-maili turunduse 6 nippi: Kuidas kirjutada e-kirja, mis päriselt kõnetab?

Ian Leman

E-maili turunduse 6 nippi: Kuidas kirjutada e-kirja, mis päriselt kõnetab?

Ettevõtja teab, et uute klientide otsimine võib olla tülikas protsess, eriti, kui olla alustav või väikeettevõte. Üks efektiivne digiturunduse lahendus klientidega kontakteerumiseks on e-maili turundus. E-maili kampaania ülesseadmine hõlmab endas domeenide ostmist ja soojendamist, müügilistide koostamist ning e-kirjade kirjutamist, nende väljasaatmist, A/B testimist ja tulemuste analüüsimist. Tutvu lähemalt e-maili turunduse samm-sammulise õpetusega.

Loodetavasti leiab teie digiturunduse strateegias koha ka e-maili turundus, küll aga on küsimus, kas kasutate e-kirjade täit potentsiaali ära?

Inimese keskmine tähelepanuvõime on tänapäeva maailmas alla 8 sekundi. Nii lühikese aja jooksul on raske kliendi tähelepanu võita, rääkimata meelitamisest neid meilile klõpsama ja seda lugema.

Sellisel juhul mängib müügilistide ja e-kirjade kvaliteet oluliselt üle nende kvantiteedi. Mida rohkem on “õigeid” kontake ja mida paremini neile oma kirju suunate, seda efektiivsem on e-maili turundus. Samuti on e-kirjade saatmise reeglid muutumaks aina karmimaks, mistõttu jõuab vähem kirju postkasti. See annab aga suurema konkurentsieelise, kui e-maili turundust hästi teha.

Ideaalis peaks e-maili kampaania koosnema mitmetest kirjadest, mis iga kindla aja tagant välja saadetakse. Seekord keskendume aga esimesele, kõige olulisemale kirjale.

Niisiis, kuidas kirjutada e-kirja, mis kõnetab?

1. Tabav pealkiri ja eelvaate tekst

Nagu teadagi, on pealkiri esimene asi, mida saaja märkab ehk see mängib kirja avamisel põhirolli. Kui pealkiri ei kõneta, siis vahet pole, kui väärtuslik kirja sisu on, viskab saaja selle prügikasti. Toome välja mitu varianti, kuidas pealkirjaga lugeja tähelepanu võita.

Personaliseeritud pealkiri

Kõige efektiivsem viis kliendi tähelepanu püüda läbi pealkirja on näidata talle, et tunnete teda ja teate täpselt, mida ta vajab. Kui meilikampaania on hästi segmenteeritud, siis saab läheneda väga personaalselt. Pealkirjas võib mainida kontaktisiku või ettevõtte hiljutist saavutust, uudist või olulist tähelepanekut. Mida isiklikum lähenemine, seda parem. See loob usaldusväärsust ning tekitab tunde, et olete kliendi tegemiste ja vajadustega kursis.

Väärtuspakkumine

Keskenduge väärtuspakkumisele, sest aeg on väärtuslik vara. Öelge oma lugejale, millist väärtust nad kirja lugemisest saavad. See motiveerib neid tegutsema.

Küsimuse esitamine ja emotsiooni tekitamine

Esitage pealkirjas huvitav ja asjakohane küsimus, millele lugejad soovivad kirjas vastuse leida. Kasutage pealkirjas tabavaid sõnu ja fraase, mis tekitavad lugejas emotsioone.

Lühike pealkiri!

Umbes pooled meilid avatakse mobiilis, mistõttu tuleb kindlasti jälgida ka pealkirja pikkust, et see oleks igale ekraanile optimeeritud. Pealkiri ei tohiks ületada 50 tähemärki, vastasel juhul läheb mobiilis osa teksti pealkirjas kaduma. Niiet, olge kokkuhoidlikud – hoidke oma pealkiri lühike ja mobiilisõbralik.

Eelvaate tekst

Eelvaate tekst on mobiilseadmete kasutajate jaoks oluline tegur otsustamaks, kas nad kavatsevad meili avada või mitte. Jälgige, et pealkiri ja eelvaate tekst oleks omavahel loogiliselt seotud.

image-23.png

Pealkiri ja eelvaate tekst mobiilis Allikas: https://fluentcrm.com/email-copywriting-tips-best-practices/

2. Sisukas esimene lause

Kui saaja on kirja avanud, siis hakkab ta seda algusest lugema. Seetõttu on kirja esimene lause meilikampaania teine kõige olulisem aspekt.

Esimeses lauses jätke kõrvale kõik “ilustused” ehk ärge alustage kirja lausega nagu “Loodan, et minu kiri on ilusti kätte jõudnud” vms. See ei ole üldse vajalik. Esimene lause peaks olema väärtuslik ja tekitama soovi lugemist jätkata.

Küsimus või tutvustus

Esitage mõni tabav küsimus või tutvustage ennast. Näiteks: “Me ei ole veel korralikult kohtunud, kuid mina olen X ettevõttest Y” ja siis kirjutate lühidalt, kes olete ja millega teie ettevõte tegeleb (mis peamist väärtust teie ettevõte pakub). See tekitab lugejas selgust, mis teemaga on tegemist.

Personalisatsioon

Ideaalne on, kui saate kirja alguses ka personalisatsiooni sisse tuua. Näiteks: “Märkasin, et (Kliendi ettevõtte nimi) tegi äsja rebrändingu..”, “Õnnitlused (Auhind) auhinna võitmise puhul..” või “Kuulasin teie intervjuud (Ürituse nimi) üritusel..” Personalisatsioon võib olla mis iganes, peaasi, et see on relevantne ja seotud kirja sisuga. Personalisatsiooni eesmärk on tekitada kliendis usaldust ja tunde, et olete ettevõtte tegemistega päriselt kursis ning tunnete huvi.

3. Sujuv ja loogiline üleminek

Üleminekufaas kujutab endas sujuvat üleminekut sissejuhatusest kirja põhieesmärgini. Üleminek võib olla midagi sellist: “Kirjutan teile seoses..”, “Analüüsisin teie kodulehte..”, “Soovin anda teile ülevaate” või “Arvatavasti kõnetab teid..”

Pidage meeles, et üleminek peab kokku sobima nii eelneva kui ka järgneva tekstiga. Näiteks kui pakute copywritingu teenust ning alustasite kirja ettevõtte rebrändingu tunnustamisega, siis saate üleminekus kasutada “Analüüsides teie brändi sõnumit jäi mulle segaseks..”

Kogu teksti sisu oleneb muidugi sellest, mis on e-maili kampaania eesmärk ja mis teenust/toodet soovite pakkuda. Kõik kirja osad peavad olema sujuva üleminekuga ja üksteisega kokku sobituma.

4. Peamine väljakutse ja väärtuspakkumine

Tooge välja spetsiifiline probleem või väljakutse, millega klient silmitsi seisab (mida teie muidugi lahendada saate). See võib olla murekoht, mis on personaalne kliendile või kogu sektorile.

Seejärel tuleb mängu väärtuspakkumine, mida võib esitada mitmel viisil:

  • Tooge välja konks, mis sisaldab lahendust antud probleemile.
  • Rääkige valukohast ehk kuidas see probleem klienti märkimisväärselt mõjutab.
  • Tooge välja kliendi potentsiaal, mida nad ära ei kasuta ja mida nad selle pärast kaotavad. Teadmine sellest, mida nad võivad kaotada, on psühholoogiliselt kaks korda võimsam kui idee sellest, mida nad võivad saada.
  • Kajastage eelnevate klientide edulugusid, näiteks “Tegime sama kliendile X ning tänu sellele kasvas nende veebilehe liiklus Y%”. Oluline on see, et klient saaks aru, millega tegelete ja mis kasu tal teist on.

original.png

Väärtuspakkumine Allikas: https://www.semrush.com/blog/what-is-a-value-proposition/

Mis siis?

Keskenduge küsimusele “Mis siis?” ehk miks klienti peaks pakkumine kõnetama. Kujutage ette, et klient küsib endalt: “Mis siis saab kui ma seda toodet/teenust kasutan ja mis siis saab, kui ma seda ei kasuta?” Kliendil peab tekkima tunne, et pakkumine on talle väärtuslik. Selleks peate oma potentsiaalsete klientide vajadusi ja murekohti läbi ja lõhki mõistma.

Enamasti huvitab klienti raha ehk ta soovib teada, kuidas saab ta oma ettevõtet kasvatada ja rohkem raha teenida, olgu see siis läbi kliendibaasi suurendamise, uue tehnoloogia kasutuselevõtmise või vana programmi asendamise. Küsige endalt: “Kuidas ma kliendile selgeks teen, et tänu minu tootele/teenusele, saab ta rohkem raha teenida?”

5. Vastuväite ennetamine

Kliendil võib kirja lugedes tekkida vastureaktsioon või küsimus – ennetage seda. Proovige ette näha tõenäoline vastuväide. Mõelge sellele, et kui selle kirja välja saadate, mis ta vastata võib. Näiteks võib kliendil juba taoline tööriist kasutusel olla, aga kuidas erinete? Miks ta peaks hoolima? Vastake kliendi potentsiaalsele küsimusele kirja lõpus.

6. Konkreetne CTA ja lõpetussõna

Kirja lõpus on oluline kasutada konkreetset CTA-d ehk suunata klienti kindlale tegevusele. Kui klient on pakkumisest huvitatud, siis peab ta ju selleks midagi tegema. Kas ta vastab meilile, helistab teile, broneerib kõne, täidab taotlusvormi või midagi muud? Andke kliendile kindel ja lihtne juhis, mis motiveerib teda tegutsema. Näiteks “Tutvuge meie tasuta demoga”, “Vastake sellele e-mailile ja ma saadan teile täpsemad juhised” või “Broneerige minuga 10-minutiline kõne ja ma seletan teile lähemalt,” lisades Calendly lingi, kus klient saab mugavalt aja broneerida.

CTA-min (1).png

CTA positsioon e-kirjas Allikas: https://getprospect.com/blog/email-call-to-action-examples

Lõpetussõna võib olla midagi tavalist, nagu “Teie vastust ootama jäädes”, “Parimat” vms. Kirja lõppu lisage oma nimi ning ettevõtte (soovitatav lingiga, et saaja saaks kohe teie ettevõtte lehte vaadata). Veebilehe link on oluline seetõttu, et e-maili kampaania müügitsükkel on muutumas pikemaks, mis tähendab, et klientidel läheb toote/teenuse tutvumisega rohkem aega. Turundaja eesmärk võiks olla enne müügiprotsessiga jätkamist suunata liiklus veebilehele.

E-maili turundus WebTailoris

WebTailor on kasvav digiturunduse agentuur, mis pakub lisaks SEO ja tasulise reklaami teenustele ka B2B e-maili turundust. Antud nipid on kõik meie poolt testitud ja me garanteerime, et need toimivad, sest tulemused räägivad enda eest. Võtke meiega ühendust, kui tunnete huvi e-maili turunduse vastu ja usute, et see on hea lahendus teie ettevõttele.

Contact hero vector union img

Kontakt

Loome kvaliteetseid veebilehti ning pakume digturunduse täislahendust keskendudes SEO, tasulise reklaami ja e-maili turundusele. Võta meiega ühendust meili teel või

broneeri tasuta 30-minutiline kõne
Grupp

WebTailor on osa DevTailor Groupist, mis arendab mobiilirakendusi, veebirakendusi ja riistvaraprojekte.

Kontakt

Turundus ja müük

ian@webtailor.ee

Make It Bit OÜ

Registrikood

16532093

KMKR nr

EE102519693

Aadress

Valukoja 8/2

Öpiku maja, D

11415 Tallinn

Estonia